VÆRBITT GARN

Værbitt garn introduserer

VENULL

Værbitt luksusgarn i kjømda
 

Rømmegrøten smaker unektelig best med sukker og kanel, får-i-kålen er sprekest med pepperkorn, iskremen blir uimotståelig med vanilje fra Madagaskar. Norsk ull er i verdensklasse, men kan den bli enda lekrere, mykere og mer luksuriøs?

På Klæbu, en liten plass i Trøndelag, ligger et av Norges minste spinnerier, Selbu spinneri. Der lager Invild Svorkmo Espelien og medarbeiderne hennes garn av norsk ull - aller helst ull av bevaringsverdige, norske raser. Det ligger til enhver tid kilovis med ull i spinnekøen, men vi har vært heldige og kommet med nå på vårparten.

 

Nå spinnes Værbitts første parti med norsk luksusgarn. Det blir ikke et garn Ingvild pleier å spinne, for Værbitt-garnet skal jåles til med 10 % kasjmirfiber fra Australia. Både spinneriet og Værbitt er spente på resultatet. Det som er sikkert, er at det blir et lekkert garn med disse kvalitetene:

Merke: Værbitt Venull, lamull og kasjmir

Løpelengde: ca. 330 meter

Vekt: 100 gram

Anbefalt pinnetykkelse: 2,5 - 3 mm.

Innhold: 90 % lamull av Norsk Kvit Sau og 10 % australsk kasjmir.

Kvalitet: Totrådet, mykt, glansfullt, sterkt

For å lage en luksusvariant av det norske lamullgarnet, blander vi inn ti prosent kasjmirfiber.  Den kommer fra Australia, for der utgjør ikke produksjonen av kasjmirfiber noen trussel for dyr, mennesker eller miljøet, slik den dessverre gjør flere steder i verden. For dere som er interesserte i å vite mer om kasjmir fra Australia, har jeg lenket til forhandler og andre nyttige sider lenger nede på siden.

Hva som er  spesielt med Venull, spør du? Jo, det har styrken, glansen og spensten til den norske lamulla. Som Anders fra Leine Merino sa på strikkehelg på Venabu Fjellhotell: "Hvis du spiser god og næringsrik mat, er ute i frisk luft lange solrike dager, så blir håret tykt og vakkert! Sånn er det med saueulla også". Og norsk ull er flott, men mangler litt på mykhet - når det er det man ønsker seg. Derfor har vi tilført det mykeste av det myke, deilig kasjmir.

Lamulla ble klippet 6. oktober 2016, på selveste bursdagen til datteren min, Emily. Hun ble tretten og valgte å bruke hele dagen sammen med meg, sauebonden Geir og verdens sterkeste dame, Ragnhild, som klippet over førti sauer i ett strekk. Vi fikk jobben med å ta tak i og skyve en ny sau inn til Ragnhild, hver gang hun var ferdig med å klippe en. Det var tyngre enn vi hadde trodd, og da arbeidsdagen var over, var vi bra slitne - og luktet skikkelig sau.

 

Sauene til Geir er av typen Norsk Kvit Sau, en betegnelse på crossbred-typen sauer. I Norge er dette sauer som er krysning mellom gammelnorsk spelsau og i hovedsak britiske saueraser, noe som i sin tid ble gjort for at de norske sauene skulle få en ensartet, hvit og spinnbar ull. Lamulla har flott krus og er myk og god. Dette blir fin-fint garn.

Du kan nå forhåndsbestille Vénull luksusgarn ved å fylle ut navn, e-postadresse og ønsket antall hesper á 100 gram i skjemaet under. Jeg tar kontakt angående betaling og leveringsadresse. Forventet leveringstid er 15. mai 2017. 

Pass på! Dette er en unik mulighet du ikke bør gå glipp av. Partiet er ikke så stort, og det kan bli lenge til vi kan snike i spinnekøen igjen...

 

Venull 90/10 NKS lamull og australsk kasjmir 100 grams hespe, naturhvit 230,-, eller håndfarget 250,-.

I tillegg kommer fraktkostnad etter postens satser.