VÆRBITT GARN

Værbitts eget garn

VENULL

Værbitt Venull - norsk ull i blanding
 

Værbitt elsker å blande ull og fibre av ulik kvalitet for å lage blandinger der ulike spennende og gode kvaliteter bidrar til et garn som får nettopp det, ulike kvaliteter vi ikke får med bare en av kvalitetene. Værbitts eget garn, Venull, er en blanding av 85% lamull av Norsk Kvit Sau og 15% pelsull. Ved å blande inn litt pelsull, får garnet en vakker og naturlig melering, og det får litt av pelsullas kvaliteter; det blir blankt og litt glattere, får litt litt mer fall.

På Klæbu, en liten plass i Trøndelag, ligger et av Norges minste spinnerier, Selbu spinneri. Der lager Invild Svorkmo Espelien og medarbeiderne hennes garn av norsk ull - aller helst ull av bevaringsverdige, norske raser. Det ligger til enhver tid kilovis med ull i spinnekøen, men vi har vært heldige og kommet med nå på vårparten.

 

Værbitts første parti med norsk luksusgarn er ferdig spunnet! Bestillinga var på en blanding av 90 % lamull av Norsk Kvit Sau og 10 % australsk kasjmir. Underveis besluttet vi å endre til 80/20-blanding for å få et tydeligere kasjmirpreg på garnet. Til slutt har det altså blitt tre kvaliteter Venull-garn:

80 % lamull, Norsk Kvit Sau og 20 % australsk kasjmir

90 % lamull, Norsk Kvit Sau og 10 % australsk kasjmir

Rent lamullgarn av Norsk Kvit Sau

Merke: Værbitt Venull, lamull og kasjmir/Ren lamull

Løpelengde: ca. 330 meter

Vekt: 100 gram

Anbefalt pinnetykkelse: 2,5 - 3,5 mm.

Innhold:Lamull av Norsk Kvit Sau og australsk kasjmir/ren lamull av NKS

Kvalitet: Totrådet, mykt, glansfullt, spenstig og sterkt halvkamgarn

 

Hva som er  spesielt med Venull, spør du? Jo, det har styrken, glansen og spensten til den norske lamulla. Som Anders fra Leine Merino sa på strikkehelg på Venabu Fjellhotell: "Hvis du spiser god og næringsrik mat, er ute i frisk luft lange solrike dager, så blir håret tykt og vakkert! Sånn er det med saueulla også". Og norsk ull er flott, men mangler litt på mykhet - når det er det man ønsker seg. Derfor har vi tilført det mykeste av det myke, deilig kasjmir.

Lamulla ble klippet 6. oktober 2016, på selveste bursdagen til datteren min, Emily. Hun ble tretten og valgte å bruke hele dagen sammen med meg, sauebonden Geir og verdens sterkeste dame, Ragnhild, som klippet over førti sauer i ett strekk. Vi fikk jobben med å ta tak i og skyve en ny sau inn til Ragnhild, hver gang hun var ferdig med å klippe en. Det var tyngre enn vi hadde trodd, og da arbeidsdagen var over, var vi bra slitne - og luktet skikkelig sau.

 

Sauene til Geir er av typen Norsk Kvit Sau, en betegnelse på crossbred-typen sauer. I Norge er dette sauer som er krysning mellom gammelnorsk spelsau og i hovedsak britiske saueraser, noe som i sin tid ble gjort for at de norske sauene skulle få en ensartet, hvit og spinnbar ull. Lamulla har flott krus og er myk og god. Dette har blitt et fantastisk deilig garn! Garnet er et halvkamgarn, dvs fibrene blir dratt gjennom kammer idet ulla lages til forgarn. Dette gir et ferdig resultat der garnet er tettere, glattere og blankere enn et kardegarn, der fibrene ligger i "alle retninger". Garnet får fin maskedefinisjon, og tekstilet blir stødig, jevnt og mykt.

Kasjmirfiberen kommer fra Australia, for der utgjør ikke produksjonen av kasjmirfiber noen trussel for dyr, mennesker eller miljøet, slik den dessverre gjør flere steder i verden. For dere som er interesserte i å vite mer om kasjmir fra Australia, har jeg lenket til forhandler og andre nyttige sider her: